22 Kasım 2011 Salı

BEDRAMA KALESİ





Bedrama Kalesi, Tirebolu, Giresun-Gümüşhane karayolu üzerinde, Örenkaya ve Karaahmetli köyleri sınırlarında bulunan, tamamen yerli kayalar üzerine kurulmuş olan bir kaledir.

The Bedrama Castle is constructed on rocs at the border of Örenkaya and Karaahmetli Willige which williges are on the road of Tirebolu - Giresun and Gümüşhane.
 
Tirebolu'dan yaklaşık 8 km uzaklıkta, yüksek bir kayalık üzerinde yerleşim yeri oldukça büyük olan bir kaledir. Etrafındaki sur duvarlarından çok azı günümüze kadar kalabilmiştir. Kalenin üzerinde parkı vardır. Fırını, odaları, şarap/su küpleri, savaşırken kullanılan tüfek yerleri, mavzer mermileri, harebe olan 20 civarında merdiveni vardır. Kalenin gerçek kapısı araştırılmadığından ziyaretçiler kendilerine göre patika yoldan çıkmaktadırlar.

The castle approximately 8 km far from Tirebolu, at the high place on rocks. Its standing ground is quite big. Surrounding castle walls not stand nowadays because of the destruction. There is a park at the top. Cooker, rooms, water basins and rifle areas at the walls now like a ruins. there is also 20 destructed ladders in the casle. the visitors climb to the castle with tehir own ways because of nobody search teh gate of teh casle.


Kale kapısı ve tamamen yıkılan kaleden çok az sur duvarı geriye kalmıştır. Kaleye uzaktan bakıldığında tamamen tabii kayalık gibi görünmesine rağmen Harşit Vadisi'ni en iyi kontrol altıda bulunduran bir konuma sahiptir.

From the castle gate and castle very little wall left behind to today. Despite the fact that you see some rocky place when you look at the castle, the castle has placed perfect area which under control of the Harsit Valley.

Kale, Venedikliler ve Cenevizliler'den sonra, Kürtün Çepni Beyi Melik Ahmet Bey tarafından ilk olarak Türkler'e kazandırılmıştır. Ruslar, en son Karaahmetli Köyü'nü işgal ettikten sonra Harşit Çayı'nı geçemedikleri için Bedrama Kalesi'nden Çatalarmut Tepesi'ndeki Türklerle savaşmışlardır. Ruslar bu dönemde Karaahmetli Köyü'ndeki evlerde de kalmışlardır bu evlerden halen ayakta olanlar vardır.

The castle used from venedicts and Genoeses and then its conquered by Kürtün Çepni Governors Ahmet Bey. So the castle handed first time from Turks. The Russians when occupy The Village Of Karaahmetli, then they attempt to pass from Harsit River, they fight with the Turks Legion placed in the Bedrama Castle. During This castle The Russian Soldiers stays in the houses in the villige. Some of these houses are still standing in the village.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder